Prvi koraci prema sportskom penjanju


Nekoliko zanimljivih informacija za sve koji bi se htjeli početi baviti sportskim penjanjem u smislu rekreacije ili profesionalizma:

Za početak: sve koje to zanima, a ne znaju kako započeti, najbolje je informirati se preko prijatelja ili interneta (u današnje vrijeme sve više prisutnog i nametljivog nam Facebook-a), o tome gdje se nalazi najbliži penjački centar ili dvorana za penjanje. Tamo ćete od uvijek prisutnih instruktora, voditelja dvorane ili centra, dobiti sve potrebne informacije za ulazak u ovaj sve zanimljiviji i sve atraktivniji sport u svijetu.

Za prvi dolazak potrebno vam je samo odgovarajuća sportska odjeća: trenirka ili kratke hlače te čiste patike sa čim tanjim, ali čvršćim, đonom (ako je to moguće, obuću je najbolje iznajmiti na licu mjesta).

Drugi korak: naravno nakon prvih 3-4 dolaska počinjete shvaćati koliko postaje zanimljivo i koliko ljudsko tijelo radi(sva naprezanja koja se dešavaju prilikom penjanja, te sve skupine mišića za koje ni ne znate da postoje aktiviraju se).

Tada se počinjete pitati što dalje?
Odgovor: na početku ulaska u svijet penjanja potrebne su vam odgovarajuće patike koje se zovu PENJAČICE
Penjačice
te VREĆICA ZA MAGNEZIJ i sam MAGNEZIJ
Vrećica za magnezij
, a to možete kupiti u dućanima koji prodaju penjačku, alpinističku i sl. opremu. Kod nas je takvih dućana malo, nama najbliži je u Varaždinu Himalaya sport koji je i jedini u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Najpoznatiji i najrasprostranjeniji je IGLU ŠPORT koj ima više dućana po cijeloj Hrvatskoj, a nama je najbliži u Zagrebu (Jankomir - Penjački centar, a drugi je u Radničkoj u blizini autobusnog kolodvora).
To je prvi korak sa kojim si svaka osoba olakšava penjanje u dvorani i/ili vani na prirodnoj stijeni. Razlika između penjanja u običnim patikama i penjačicama je ogromna.

Sljedeći korak je POJAS ZA PENJANJE.
Pojas za penjanje

Bez njega možete penjati samo boulder, bilo to u dvorani ili na prirodnoj stijeni(stijena visine do 4,5m). Sve ostale uspone bez njega nije pametno penjati :)!
Ostale potrebne stvari: uže, kompleti, karabineri, kočnice, gurtne i sl.
Za svakog početnika klub će uvijek biti od pomoći jer je oprema jako skupa i rijetki su oni koji si mogu u današnje vrijeme priuštiti svu opremu za jedan penjački uspon.

Uže za penjanje GRI GRI 2
Reverso Kompleti

Nakon što imate osnovnu opremu najvažnije je penjati da se dobije tehnika i snaga.

NAPOMENA: Naravno nije pametno ići penjat na prirodne stijene i veće visine bez položenog penjačkog ili alpinističkog tečaja, gdje se uči kako se koristi oprema i tehnika koja je vrlo bitna za svakog penjača! Usprkos tome nitko vam ne može zabraniti, niti vas otjerati sa penjališta bilo to prirodno ili umjetno, ali radi vaše sigurnosti, u prvom planu života bi vam trebalo biti završavanje tečaja. Jer smo tokom odlaska po raznim penjalištima te razgovora sa pripadnicima GSS-a(u našem klubu imamo 2 vrlo aktivna člana GSS stanice Varaždin koja godišnje odradi više zahtjevnih potraga i akcija) dobili informacije da ljudi ne razmišljaju o posljedicama koje se dešavaju zbog neznanja te nepravilnog korištenja opreme za penjanje. Stoga apeliramo, ako je netko zainteresiran za penjanje u prirodi, a nema završeni nikakav tečaj, da nikad ne ide penjati bez prisustva nekog iskusnog penjača ili instruktora penjanja.

Penjanje nije opasan sport ukoliko mu se ozbiljno pristupi te ukoliko se pravilno koristi oprema, u suprotnom može biti jako jako opasan!