Kako kupiti prve penjačice?


To je veliki problem za svakog penjača početnika jer ne zna previše o penjanju i opremi koja se koristi. Penjačice su najvažniji dio opreme, važniji od pojasa, užeta, sprava za osiguravanje i ostale opreme, iz razloga što se u penjanju treba dosta oslanjati na noge jer neke uspone teško je savladati samo snagom ruku.

Preporuka je slijedeća: prilikom kupnje prvih penjačica javite se u matični klub, dvoranu ili nekog prijatelja ili poznanika koji se već dulje bavi penjanjem, pitajte ga za pomoć oko kupnje.

Ako to ne možete ostvariti probajte se držati slijedećih preporuka: Iako ste početnik nemojte nikad kupovati najjeftinije penjačice jer 100kn ne igra neku novčanu razliku ako najjeftinije penjačice koštaju 400kn onda još tih 100kn mislim da nije problem dodati i kupiti puno kvalitetnije i bolje penjačice.
Prva stvar kod odabira penjačica je udobnost, mada se o tome baš ne može raspravljati kada su u pitanju penjačice, stvar je u tome da se pronađu penjačice koje vam najbolje prijanjaju uz nogu, mada vas svaka penjačica stisče, ali to mora tako biti i to je normalna stvar radi bolje osjećaja na stijeni.
To znači da ako nosite broj 40 normalnu obuću (patike i sl.) tada uzimate barem 1,5 do 2 broja (kod la sportive to vrijedi) manji broj penjačice jer vas penjačice trebaju jako stiskati, a i guma s vremenom radi tj. prošire se za jedan broj. To ne mora biti pravilo kod svih prozvođača koje rade penjačice jer nitko ne izrađuje iste veličine pa ni isti proizvođač koji ponekad u par modela radi razliku u istom broju što je malo nejasno i blesavo da se tako izrazimo.
Druga stvar je: svaka marka penjačica radi različite modele to znači da kupujete penjačice ovisno o tome kakve smjerove i gdje mislite penjati.
Treća stvar je: možda ne i toliko važna, a to je džon(njegova debljina i kvaliteta) koju možete provjeriti za svakog proizvođača na njihovoj web stranici, te od kojeg materijala su napravljene cijele penjačice i od koliko komada tj. djelova te da li je više gumenog djela ili platnenog.
Postoje penjačice za sportske smjerove, boulder i alpinističke ( duge sportske smjerove).

Evo nekoliko primjera i različitih tipova penjačica!
NAPOMENA:NE PREFERIRAMO NAMJERNO LA SPORTIVU RADI NJIHOVIH IZLOŽENIH SLIKA!

1. tip su penjačice za sportske kratke smjerove!
Sve penjačice se razlikuju po obliku te se prema tome koriste za različite smjerove. Kod ovih modela vidljiv je veliki nagib prednjeg djela penjačice gdje se nalaze prsti. Te se takve penjačice koristi za kratke sportske smjerove jer u dugim smjerovima takva penjačice previše stiskaju stopalo i nemoguće je u njima izdržati dulje od 15-20min.
Penjačice Penjačice

2. tip penjačica su penjačice za boulder smjerove
Taj tip je specifičan po jako svinutom obliku cijele penjačice i pete i prednjeg dijela. Koriste se za boulder smjerove (smjerovi do 4,5m visine)i u dvorani. U njima nije preporučljivo penjati ni duge ni sportske smjerove. Iz razloga što prenose veliko opterećenje na stopalo, a to znači u veću bol i nozi.
Penjačice Penjačice

3. tip penjačica su penjačice za duge sportske smjerove i alpinističke
Takve penjačice najčešće kupuju početnici i pokušavaju penjati sve vrste smjerova u njima što baš ne drži vodu jer takve penjačice nemaju toliko prijanjanje u dvorani gdje početnici najčešće vježbaju i treniraju iz razloga što su dosta ravne i ne daju otpor na prednji dio stopala (prste),pa je dosta komplicirano stajati na sitne grifove za noge.
Penjačice Penjačice

Završni dio: oprema pa i penjačice ne kupujte uvijek prema izgledu, makar je i to nekima bitna stvar, ali noviji modeli penjačice i ostale opreme imaju vrlo dobar izgled, tako da se nadamo da neće biti problema prilikom kupnji prvih penjačica!