Penjački pojas - kakav i koji kupiti u početku penjanja?


Kao i kod kupnje ostale penjačke opreme evo nekoliko savjeta za kupnju prvog penjačkog pojasa:

Pojas je dio opreme koji se ne kupuje prečesto tj. po preporuci proizvođača nakon 3-4g penjanja, ali to je prosjek za penjače koji u tom pojasu penju praktčki 24h dnevno.
To znači da u nas taj prosjek je bez problema 6-9g, a lagano se oštečenja mogu provjeriti oko gurtni te najviše oko okna gdje uplićemo uže (osmicu ili bulin) i omče sa koje osiguravamo (gdje držimo spravu) jer se ti djelovi na pojasu naviše troše i po tome se najlakše vidi koliko je pojas istrošen.
To znači da ako pojas minimalno drži 5-6g onda se ne preporuča kupovina najjeftinijeg jer ćemo ta pojas ubrzo mjenjati. Najjeftiniji znači da je najjneduobniji, da loše sisteme kopčanja, kvaliteta izrade naravno nije na najvišem nivou tehnologije, te vjerojatno malo kopči na pojasu za opremu.
Tako da je preporuka, a danas se za 400kn može kupiti pojas vrhunske klase i mirni ste sa njim minimalno 6 godina.

Evo nekih primjera i kategorija pojaseva:

Dječji pojas:
Naravno postoji i običan bez naramenica, ali kod djece je sigurnost naravno najbitnija pa je zato i takav pojas. Pojas je napravljen za najmlađe uzraste od 5 godina pa na dalje. Iz ovog pojasa djeca jednostavno ne mogu ispasti, a ta tvrdnja je naravno najbitnija svakom roditelju :)
dječji pojas

Ženski pojas:
Uvijek se postavljalo pitanje koja je razlika između muškog i ženskog pojasa? Prije 15-20g nije ni bilo. Kod novijih generacija pojasa razlika je u udobnosti (ženski pojas je udobniji) te u nogavicama koje su izrađene drugačije nego kod muškog, i naravno u izgledu (cvijetići i sl. stvari :) )
ženski pojas

Muški pojas:
Kod svih pojaseva, pa naravno i kod muškog vrlo je važna stvar kopčanje. Neki vole, a neki ne, ali realnost je da je bolje kada su na pojasu dvije kopče za stezanje pojasa oko struka iz razloga što se srednji dio pojasa uvjek na sredini tj. tamo di bi treba biti dok kod pojaseva sa jednom kopčom najčešće je okrenut malo u stranu. Te je vrlo važna stvar i podesive nogavice jer kod jeftinijih pojaseva su napravljene iz elastičnije materijala koji s vremenom otpusti i više pojas ne prijanja uz nogu kako bi trebalo!
pojas muški

Speleološki pojas :
Njega smo stavili iz razloga što se danas nekolicina penjača, a svi smo u nekom istom svijetu događanja i zbivanja te srodne discipline "sporta". Oko speleo pojasa se nema šta previše pričati. Mora biti udoban jer speleolog najviše vremena provede u njemu sjedeći i kad se spušta ili žimarira je u pojasu tako da je to jedna od bitnijih stvari. Nema previše vrsti niti razlika kod tih pojaseva jer ti pojasevi moraju imati sve jer speleolog ipak sa sobom nosi više opreme (naravno u ruksaku) ali i na pojasu ima više sprava nego penjači.
speleo pojas

Preporuka je ta da dobro promislite kod kupnje prvog pojasa, da li će to biti samo zanimacija koja će vas držati 3,6 12 ili više mjeseci to je na vama, ali pojas ko pojas je stvar na koju treba malo obratiti pozornost kod kupnje jer kako je navedeno kupuje se stvarno rijetko pa je dobro u početku kupiti dobar pojas!